Rapport Siliguri, Indien februari 2017

Hemma igen efter en oerhört givande och intressant start på PLT:s nya projekt i Siluguri, Indien. Siliguri är en stad på kanske närmare 1 miljon människor i nordöstra Indien, i delstaten West Bengal. En plats som bara ligger 1 timmes bilresa till Nepal och c:a 1 timme för att sedan börja klättra uppför Himalayas vackra vyer.  Där har vi startat upp PLT tillsammans med AnnaSara och Diwas Lama, som leder ett arbete kallat ”Friendship churh Ministries”

Diwas har startat detta arbete som framförallt är en församlingsplanterande rörelse. Han började för några år sedan med att nå sin egen hemby uppe i bergen där han några år tidigare blivit utkastad på grund av att han blev en kristen. Nu är över halva byn varmt Jesustroende och Diwas kusin är deras pastor. Idag består rörelsen av c:a 20 församlingar, de flesta i Himalayaområdet. De flesta ligger på den Indiska sidan men ett fåtal också i Nepal. Även vid gränsen till Bhutan finns en församling som hittar vägar att nå in över gränsen. Längtan finns också att nå in till Bangladesh.

Tankar att starta upp utbildning för pastorerna har funnits under lång tid. Detta tog en mer tydlig form när Hans Sundberg kontaktade AnnaSara och Diwas och erbjöd ett samarbete med PLT. Att jag fick vara med i detta känns som en stor nåd men också ett svar på en längtan jag haft att få hjälpa till med undervisning bland dessa underbara pastorer och ledare, tillsammans med min egen dotter AnnaSara.

Måndagen 13 februari körde vi igång, tillsammans med ett 30-tal hungriga pastorer och ledare. Hungriga på Guds ord var ingen tvekan på att de var. Många av dessa har väldigt liten utbildning, både vanlig skolutbildning och ännu mindre teologisk utbildning. Sista kvällen då vi lärare avtackades så fanns det inte nog med ord hur glada och tacksamma de var och hur mycket de lärt sig under dessa två veckor. Själv kände man sig oerhört ödmjuk och tacksam, tacksam att ha fått vara en del i denna så viktiga process i deras liv och tjänst.

Ämnena den här första gången var: genomgång av GT:s historia och en översikt av GT:s olika böcker. Där hade de fått tag på - som genom ett under – en 31årig Kille från södra Indien, Issac, som bara tillfälligt befann sig i Siliguri. Otroligt duktig teolog med GT som specialitet. Hans svåger Philip som tog sig an Pauls liv, och så Philips fru Dakkem (AnnaSaras nepalilärare) som gick igenom 1:a och 2:a Thessalonikebreven. Själv fick jag förmånen att gå igenom Galaterbrevet och 1:a korintiebrevet. Väldigt lärorikt för en gammal pingstpastor som mig, som bara predikat tematiskt i hela mitt pastorsverksamma liv. Att systematiskt gå igenom bibelböcker tvingar en att ta tag i sådant som man kanske tidigare hoppat över.

AnnaSara och Diwas har givetvis också varit med och bidragit med undervining, AnnaSara med en fantastisk introduktion om Ordets betydelse i liv och tjänst. 3 entimmarslektioner om dagen, smågruppssamling före middag och en avslutande kvällssamling. Det en stor utmaning för dessa ledare att sitta ner och samtala om undervisningen, vana som de är att bara lyssna och aldrig ifrågasätta. Tror att detta dock lossnade mer och mer under tidens gång.

Tiden där nere avslutades med att personligen få följa med upp till en av de mest avlägsna byarna. Där fick jag möta församlingen och predika över ”friheten i Kristus” ett behov som jag förstod fanns där. Detta var en församling som nyligen anslutit sig till Friendship church Ministry och som under flera år utan pastor hade utvecklat en ganska gammaltestamentlig och lagisk tro. Så långt jag kunde förstå togs det emot med öppna hjärtan och blev en start för deras nya pastor att gå vidare i ämnet.

Nu får vi se fram mot nästa session, någonstans runt okt/nov-skiftet. Så tar vi ju tacksamt emot förbön för detta arbete. Be för AnnaSara och Diwas som just nu förhandlar om en tomt där de kan bygga ett center som klarar av att serva det växande arbetet där.

Allt gott!
P-M Börefelt